Miksi kielikoulutusta?
Kuten jokainen ulkomailla käynyt suomalainen tietää, pelkällä suomen kielellä ei pääse pitkälle, kun on tarkoitus käydä kansainvälistä kauppaa.
Suomen koulujärjestelmä antaa, toisin kuin jotkut uskovat, itse asiassa melko hyvää opetusta vieraissa kielissä. Toisin kuin monilla englanninkielisten maiden asukkailla, jotka koulusta päästyään osaavat muutaman lauseen ranskaa tai espanjaa, useimmilla ahkerilla suomalaisopiskelijoilla on valmistuessaan hyvät perustaidot kahdessa tai useammassa vieraassa kielessä. Ikävä kyllä koulut keskittyvät kuitenkin enemmän kieliopilliseen tarkkuuteen ja kokeisiin valmistamiseen kuin tosielämän kommunikaatiotaitojen opettamiseen, joten vastavalmistunut ei ole valmis käyttämään kieltä suoraan kansainvälisessä työelämässä.
Suomalainen yritysmaailma on kokenut viime vuosikymmeninä voimakkaan muutoksen. Suomalaisten ja ulkomaisten yritysten väliset yrityskaupat ovat yleistyneet enemmän kuin koskaan aikaisemmin historiassa. Suomalaiset yritykset etsivät tehokkaampia, laadukkaampia ja edullisempia toimittajia ulkomailta ja laajentavat markkina-alueitaan. Suomalaiset ratsastavat korkealla globalisaation aallonharjalla.
Kielikoulutus on välttämätöntä. Yhä useammat yritykset edellyttävät henkilöstönsä kommunikoivan säännöllisesti sähköpostitse, puhelimitse tai kasvokkain vieraalla kielellä. Työntekijöiden ja työnantajien tulee pitää neuvotteluja ja esitelmiä ja käsitellä vaikeita teknisiä yksityiskohtia ja kirjoittaa raportteja sekä muuten seurustella vierailla kielillä. Yhä useammat työntekijät viettävät vuosittain useita viikkoja ulkomailla auttaen yrityksiään kasvamaan ja laajentumaan.
Yritykset pyrkivät vastaamaan näihin kielitaitoon kohdistuviin vaatimuksiin osittain palkkaamalla kielitaitoista henkilökuntaa. Ei kuitenkaan ole aina helppoa löytää henkilöä, joka sekä puhuu tarvittavaa kieltä että hallitsee hyvin muut tehtäväkenttänsä osa-alueet. Ja kun markkinat muuttuvat ja laajenevat, myös henkilöstön kielitaitovaatimukset muuttuvat.
Ratkaisu ongelmaan on kielikoulutus. Sen avulla taitavat ja kokeneet työntekijäsi kehittävät lisäksi kykyään kommunikoida asiakkaiden ja toimittajien kanssa. Työnantajan työntekijöihinsä sijoittama kielikoulutus lisää myös henkilöstön motivaatiota ja kokemusta siitä, että he ovat tärkeitä tiimin jäseniä. Kielikoulutusta voidaan antaa välittömien tarpeiden täyttämiseen – auttamaan työntekijöitä menestymään ajankohtaisissa kulttuurienvälisissä viestintätilanteissa.
Koulutusta voidaan antaa myös tulevaisuuteen valmistautumismielessä. Ehkä työntekijäsi eivät tällä hetkellä tarvitse muita kieliä. Mutta entä tulevaisuudessa? Menestyksekäs yritys katsoo aina 5 tai 10 vuotta ajassa eteenpäin ja valmistaa yritystään menestymään. Globalisaation koskiessa yhä suurempia alueita maailmassa, uudet markkinat voivat vaatia sinua ja työntekijöitäsi kehittämään paitsi englannin ja ruotsin, myös muiden kielten kuten espanjan, venäjän, kiinan, japanin ym. taitoa. Teknologiayhtiöt kuten Nokia alkavat jo kouluttaa henkilöstölleen esimerkiksi arabiaa, puolaa ja kreikkaa. Mitä sellaista he tietävät mitä sinä et tiedä?